17 juny, 2021

Activitats Entorn Notícies

El 22 d’abril es va presentar el projecte del Parc Eòlic Tramuntana, que es vol instal·lar a la badia de Roses. Es té previst que entri en funcionament el 2026, produint 500 MW.

Com és d’esperar, ben aviat hi ha hagut reaccions totalment contràries a aquest projecte, que no només contaminarà visualment una zona tan privilegiada de Catalunya com és l’Empordà, sinó que també ens trobem davant una agressió sense precedents i de conseqüències irreversibles als valors mediambientals, paisatgístics, socials i econòmics de tot l’Empordà.

La Plataforma Stop al Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, impulsada per l’Associació d’Empresaris Roses-Cap de Creus, que aplega entitats de diversos àmbits, ha començat una campanya per explicar l’impacte negatiu del projecte al territori.

Aquesta mateixa plataforma assegura que, més enllà de tot això, són plenament conscients de poder potenciar el canvi cap a les energies renovables i deixar de banda les energies procedents dels combustibles fòssils i nuclear. Però insisteixen que aquesta no és la manera de fer-ho. El fet que l’energia produïda sigui verda no vol dir que la megainstal·lació sigui sostenible.

Segons el seu manifest, rebutgen el projecte pels següents motius:

  • Destrucció total del paisatge emblemàtic de l’Empordà i la pèrdua de l’essència del territori. Desapareixerà l’horitzó natural del mar, amb grans conseqüències des del Cap de Creus, passant pel Golf de Roses, la plana empordanesa i el Montgrí.
  • Molts nuclis urbans, com ara Sant Pere Pescador, Empúries, Cadaqués, Roses, Castelló d’Empúries, l’Escala, Torroella de Montgrí, L’Estartit, Pals i Begur quedaran encarats al macroparc.
  • Enorme impacte visual. Es proposa un macroparc de 18 km de llarg davant de la cosa per 10 km d’ample. Seran 80 aerogeneradors, d’una alçada de 258 metres i 236 metres de diàmetres d’aspes (amb il·luminació nocturna).
  • També hi haurà 320 macro àncores i el cablejat generant la corresponent malla en el fons marí; un mínim de 40 o 45 km de línia de molt alta tensió travessant el golf, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i la plana fins a les subestacions de la MAT.
  • Suposa un impacte molt negatiu en el medi natural, marí, cultural, social i econòmic. Afectarà les migracions locals i estacionals de cetacis i aus marines que hi ha a la zona.
  • L’activitat pesquera també patirà un greu perjudici a causa de l’impacte sonor i visual del macroparc fins que asseguren ells mateixos que haurien de plegar.
  • El sector turístic i nàutic també es veuran molt afectats, ja que es farà malbé el seu principal encant, que és el paisatge.

No fa gaires dies, aquesta mateixa plataforma va presentar una recreació de com quedaria el projecte un cop finalitzat. Aquest estudi ha sigut fet per la biòloga Anna Zahonero i mostra el terrible impacte que té per al territori, tal com porta anunciant l’entitat des que es va fer pública la voluntat de col·locar molins de vent en aquesta zona nord de la costa catalana.

Sota el lema “Sí a les energies renovables, però no a les megainstal.lacions”, la plataforma es mostra plenament favorable a aquest tipus d’energia, però demana que, agafant de referència els models de Plans de transició energètica com els que ja han aprovat Figueres i Roses, s’apliqui un model de transició energètica descentralitzat i participatiu. Un model que pugui aportar rendiments directes a les empreses i ciutadania del territori, basat, a l’Empordà, principalment per l’obtenció d’energia solar en espais de generació en zones ordenades urbanísticament i amb el menor impacte ambiental possible, a prop dels grans llocs de consum, al mateix temps que amb la constitució de comunitats locals d’ús compartit tal com les promou la Unió Europea, entre altres mesures que es voldran conèixer.

En paral·lel la plataforma ha començat a enviar el seu Manifest en forma de moció als ajuntaments de l’Alt i Baix Empordà perquè les puguin debatre i aprovar als respectius plens municipals. A més, ha començat a contactar amb advocats i especialistes per començar a preparar les al·legacions que es presentaran al projecte.

El Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat per unanimitat una moció en què manifesta la seva oposició al projecte de macro parc eòlic marí projectat a la Costa Brava, al golf de Roses, entre cap de Creus i el cap de Begur. Amb aquest acord es formalitza un posicionament que ja s’havia expressat institucionalment a través del front comú que s’ha fet amb els 8 ajuntaments afectats (Cadaqués, Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, L’Escala, Pals, Begur, Roses i Torroella de Montgrí-L’Estartit).

Així mateix, es demanarà al govern de la Generalitat que redacti el pla per la transició energètica d’acord amb el pacte nacional per la transició energètica de Catalunya i la seva distribució en funció de la capacitat de producció i consum de cada zona, compensant aquells territoris que produeixen més energia renovable de la que consumeixen. L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, espera que aquest pla sigui consensuat amb el territori i prengui en consideració criteris socials i ambientals.

To top