25 febrer, 2024

Entorn

Cada vegada falta menys per arribar a la nova temporada i amb ella es desperten les nostres ganes de tornar a navegar, nedar i gaudir de l’entorn, i sobretot del mar. És per això que hem de ser conscients però que sempre que naveguem no ho fem mai sols! Sinó que estem acompanyats per altres éssers vius, alguns més inofensius… i d’altres no tant!

En aquest article del blog del Nautilus ens centrarem a parlar de les meduses. Una de les espècies que solem reconèixer més quan estem tan tranquils a la platja i quan estem a alta mar. Les meduses, tan temudes per la majoria, però què en sabem realment d’elles?

Les meduses són animals invertebrats de cos gelatinós, amb tentacles i de color quasi transparent, ja que estan compostes per un 95% d’aigua.

Els últims anys ha anat creixent la seva població, cosa que fa que estiguin començant a ser un problema per l’ecosistema marí i pel medi ambient. La disminució dels seus depredadors (degut a la sobrepesca) i l’escalfament de l’aigua en són els principals factors, segons els experts.

Però dins de tota la varietat de meduses que existeixen, quins podem trobar al Mar Mediterrani?

Tipus de meduses del Mar Mediterrani

Medusa Aiguamala

És una de les espècies més grans, poden arribar als 100cm de diàmetre, de color blanc i amb un contorn de color blavós. També consta de 8 tentacles orals grans.

Es troba al Mar Mediterrani i a l’Atlàntic i s’apropa  a la costa entre primavera i tardor. Poden produir irritacions de gravetat mitjana si et piquen.

 

Medusa Caravel·la Portuguesa

És l’espècie més perillosa que podem trobar al Mar Mediterrani: les seves picades poden arribar a ser mortals.

Té una forma molt peculiar: té una estructura de color violeta que sol mesurar uns 30cm de llarg i 10cm d’ample. Està plena de gas, cosa que fa que floti a l’aigua. També consta d’una cresta a la part superior que l’ajuda a navegar de manera més ràpida amb el vent. Els seus tentacles són especialment fins i llargs.

 

Medusa Aguamar

De color blanc groguenc amb línies amb forma de V a la part superficial. De forma estirada, pot arribar als 30cm de diàmetre.

Consta d’uns tentacles que posseeixen cèl·lules urticàries que deixen anar verí. Les seves picades es caracteritzen per generar una forta sensació de cremor que produeixen lesions cutànies que poden tardar dies a desaparèixer.

 

Medusa ou ferrat

És una de les meduses més curioses. Té la part superior aplanada amb una protuberància al centre de color més fosc ataronjat que li dona aquesta imatge similar a un ou ferrat.

Té un diàmetre d’entre uns 20 i 35 cm i els tentacles estan coberts per una espècie de berrugues de color violeta, blanc i blau. Les seves picades són lleus.

 

Medusa Luminescent

Es tracta d’una medusa de menor tamany (uns 20cm de diàmetre). Té forma de bolet, quatre tentacles orals i 16 marginals que poden arribar a fer més de 20cm de longitud.

És translúcida, de color rosat, coberta per una mena de berrugues marrons. Tal com diu el seu nom, és una medusa que brilla en la foscor, ajudant-la a atreure les seves preses.

És una de les espècies més verinoses i les seves picades són doloroses i causen una irritació intensa a la pell.

 

Medusa Lluna

Una de les meduses més inofensives del Mar Mediterrani, amb forma de plat. És transparent i de color blavós.

To top