1 novembre, 2022

Activitats Notícies

Tanquem el mes d’octubre amb unes temperatures rècord. Els termòmetres marquen temperatures que s’assemblen més a les de finals d’estiu que no pas de tardor. Estem començant a notar a la nostra pell el canvi climàtic?

El que sí sabem del cert és que difícilment recordem una castanyada amb les temperatures que tenim actualment. Encara hem pogut veure banyistes a les platges de L’Estartit i a la majoria del litoral català. Per tant, no només estem parlant de temperatures altes, sinó també de temperatures del mar bastant més elevades del que pertocaria aquesta època de l’any.

A l’expectativa de confirmar si aquest acabarà sent un dels mesos d’octubre més càlids de la història, el que sí que ja sabem és que la temperatura del mar mai havia estat tan alta en aquesta època de l’any. S’ha trencat el rècord dels registres de temperatura en aquests moments de l’any arran de la contínua calor que no dona treva. De mitjana, a Catalunya supera els 23 graus; entre dos i tres més del que és habitual ben entrada la tardor. I és que podríem dir que portem pràcticament 6 mesos de calor i d’estiu. Serà veritat que la tardor i la primavera passaran a formar part de la història i que els nostres anys es dividiran en dues estacions: estiu i hivern? A l’espera d’anar-ho veient els pròxims anys.

També estem parlant d’unes onades de calor marina que cada cop són més freqüents i que, segons els experts, poden comportar un augment de les tempestes fortes, i fins i tot la formació d’huracans. Fenòmens meteorològics molt comuns a les costes del Carib, on l’aigua és més calenta. L’investigador de l’Institut de Ciències del Mar Joaquim Garrabou reconeix a RAC1 que no esperaven aquestes temperatures marines fins d’aquí a 30 anys.

Garrabou també alerta que aquesta pujada dels termòmetres marins farà que cada cop sigui més comú veure espècies com les meduses al litoral català. A més adverteix que, de retruc, moltes espècies d’aigua freda s’estan començant a extingir. És el cas d’alguns boscos d’algues i corall que s’utilitzen per fer medicaments.

I tu, com creus que continuarà el canvi climàtic? Com creus que el notarem cada vegada més present en el nostre dia a dia? Creus que ens queden cada vegada més dies de calor i més sequeres? Quines accions hauríem de dur a terme entre tots per poder arribar a frenar el que ja podríem dir “irreversible” canvi climàtic?

To top