24 novembre, 2021

Activitats Entorn

Una de les principals atraccions turístiques de la zona de L’Estartit i del Baix Empordà són les Illes Medes, un arxipèlag situat al bell mig del mar, a poc més d’un quilòmetre de distància de la platja i de la costa de L’Estartit, que formen part d’un Parc Natural, anomenat Parc Natural del Montgrí, de les Illes Medes i del Baix Ter.

Segurament si has estat per la zona les hauràs vist de ben a prop i fins i tot, si has navegat amb un dels nostres vaixells alguna vegada, també les hauràs pogut quasi bé “tocar” o fer-te un bany refrescant a ple mes d’agost al seu costat, gaudint de la seva aigua cristal·lina i de tot l’entorn de flora i fauna que envolta les Illes Medes i el seu fons marí.

Però, les coneixes realment? Saps quantes illes formen aquest arxipèlag? Saps com es diu cada una d’elles? T’ho expliquem:

Les Illes Medes són un arxipèlag format per dues illes principals, cinc illots i altres illots menors. Es troba a poc més d’un quilòmetre de distància del litoral de L’Estartit i, tal i com hem comentat, forma part d’un Parc Natural. I geològicament es considera que és la continuació del Massís del Montgrí.

La primera de totes les illes que formen aquest arxipèlag és la Meda Gran, que es reconeix fàcilment ja que és la que té les dimensions més grans i a dalt de tot seu s’hi troba l’única construcció humana de l’arxipèlag: el Far de la Meda. Dominada per penya-segats pràcticament verticals, disposa d’un embarcador a l’est, on hi ha pendents relativament suaus que permeten arribar al cim on hi ha el far.

 

 

La segona, és la Meda Petita, la segona més gran després de la Meda Gran. A la seva zona est hi ha una gran quantitat de coves i grutes entre els diferents penyasegats. També amb molt d’interès pels submarinistes.

El Carall Bernat és l’illot de més cap a l’est del conjunt d’illes. El seu aspecte és d’un monòlit que s’aixeca imponent de la mar amb forma de paràbola còncava. Gràcies a les seves característiques subaquàtiques el lloc és freqüentat pels aficionats al submarinisme.

Repartides pels voltants de les tres esmentades, trobem Tascons Grossos i Tascons Petits (al costat de Carall Bernat), Medallot (que es troba al costat de la Meda Gran però una mica separada) i Ferranelles (entre la Meda Petita i Carall Bernat).

Les Illes Medes són de fet un dels indrets amb més interès natural més importants del Mar Mediterrani i és una gran reserva de flora i de fauna marina.

Ara, quan tornis a visitar les Illes Medes o quan te les tornis a mirar, de ben segur que ja sabràs posar nom a cada una d’elles! Ho explicaràs als teus acompanyants?

To top