14 desembre, 2023

Activitats Notícies

Al llarg de la història i des de fa uns quants segles, les dones també han tingut un paper realment important en la descoberta i investigació sobre el mar i els oceans. En aquest article us esmenten 5 dones en concret, les aportacions de les quals van marcar un abans i un després en la nostra manera d’entendre els misteris del fons marí. 

Jeanne Baret, la primera dona a fer la volta al món

Jeanne Baret,, botànica francesa, va ser la primera dona en fer la volta al món travessant els seus oceans. Va tardar 10 anys, entre els anys 1767 i 1776, fent-se passar per un home.

Jeanne Villepreux,, inventora dels aquaris per estudiar la fauna marina

El seu especial interès i curiositat per la vida marina la va portar a inventar una de les eines més bàsiques i fonamentals en la ciència del mar: els aquaris. I no només els va inventar, sinó que en va trobar les seves principals utilitats: per una banda, li van servir per observar la fauna marina i així poder descobrir com es comporta i, per altra banda, els va fer servir per repoblar peixos als rius on estaven desapareixent.

Maude Jane Delap, primera dona en criar meduses en captivitat

El seu interès per la biologia marina, la va portar a estudiar el cicle biològic de diverses espècies de meduses, convertint-se en la primera persona a criar-les en captivitat. En va observar el seu comportament, la seva alimentació, va escriure per primera vegada sobre els seus cicles i en va publicar els resultats en diferents revistes científiques.

Jimena Quirós, primera oceanogràfica d’Espanya

L’any 1920, mentre acabava els seus estudis, va començar a treballar a l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO). Uns mesos després, es va convertir en la primera dona d’Espanya en fer una expedició pel Mediterrani i amb només 22 anys es va incorporar al IEO com la primera científica de la història de la institució.

Anita Conti, pionera a denunciar els impactes de la pesca industrial

 En acabar la Segona Guerra Mundial, les dificultats per treballar en aigües europees, va portar a Anita Conti a anar a estudiar les pesques d’Àfrica, on hi va treballar durant cinc anys, explorant nous caladors, estudiant les seves espècies, formant els pescadors locals i fotografiant i documentant-ho tot.

Quan va tornar a Terranova a bord d’un gran vaixell calador (allà on ella vivia abans del conflicte bèl·lic), va publicar un llibre on denunciava l’enorme quantitat de peix que es descartava. A poc a poc, es va anar convertint en una activista per la conservació dels oceans i la primera a mostrar que els recursos del mar no són inesgotables.

To top